top of page

Put ka Crnom vrhu-game changer


Skoro sam čitao zanimljiv tekst o vukovima u Jelostonu. Kada je 1995. godine, u divljinu pušteno 14 vukova, naučnici nisu ni pomišljali da će to promeniti celokupni ekosistem parka. 70 godina u parku nije bilo vukova, a za to vreme tamo su vladali jeleni, koji su tokom godina nekontrolisanog uzgoja naneli ozbiljnu štetu biljnom svetu.

Četrnaest vukova, naravno, nisu mogli da pojedu sve jelene, ali primorali su ih da izaberu mesta za pašnjake pažljivije i da izbegnu neke delove parka u kojima su vukovi stalno patrolirali. Na tim mestima vegetacija je počela da oživljava. Za šest godina broj stabala porastao je za čak pet puta. Pojavili su se dabrovi kojima su bila potrebna drveća da bi izgradili brane. Ekosistem se nepovratno promenio.


Sad kakave veze ovo ima sa Divčibarama?


Hotelski kompleks Crni vrh Divčibare
Hotelski kompleks Crni vrh Divčibare/foto asmedia.rs

Decenijama slušam o tome da ova visoravan na planini Maljen ima potencijal za razvoj turizma. I svi se utrkuju da daju svoj doprinos i da pokrenu stvar. Ništa epohalno nije se desilo do dolaska proslavljenog reprezentativca Miloša i brata mu Jovana. Investicija više od 10 miliona evra u kompleks Crni vrh pokrenula je čitavu regiju. Gradi se na sve strane. "Odjednom" na Divčibare dolazi Crvena zvezda na pripreme, Novak Đoković tu puni baterije.

Suština je da bez novca, novih ideja ili implementacije onoga što već u nekom turističkom mestu urađeno nema napretka. Potencijal ako se ne ostvari samo je reč na papiru.

Hotel Crni vrh radi od decembra 2019. godine, ali praktično do danas su tekli radovi na završteku projekta koji je promenio sliku Divčibara. Poslednji pazl je Restoran 4 (za neupućene - po broju na dresu Miloša Teodosića prim. aut). Kad smo dolazili da snimamo i slikamo pomislio sam kakva li je koncepcija. Nagledah se na raznim mestima italijanskih, kineskih kuhinja u sred Srbije. No to razmišljanje je kratko trajalo. Restoran 4 je oslonjen na srpska jela uz akcenat na namirnice koje se nabavljaju od individualnih proizvođača sa Maljena.
Čovek se ostvaruje kroz čoveka

Od jednog od meštana sam čuo da osoblje iz hotela Crni vrh planira da zove na krsnu slavu "Imao sam manju kuću za koju sam imao ponudu od 20 hiljada evra pre par godina, sad za nju dobijam 100 hiljada" kroz osmeh priča Divčibarac. „Iako ne poznajem ljude lično na neki način su mi promenili život“.

Ski staze na Divčibarama/foto asmedia.rs
Ski staze na Divčibarama/foto asmedia.rs

Malo o potencijalu, vrednostima Maljena-Divčibara. Druga u vencu valjevskih planina (Suvobor, Maljen, Povlen, Jablanik, Medvednik) bogata je prirodnim lepotama, opasana kanjonima, ukrašena vodopadima (Skakalo), pejzažima koji podsećaju na Windovs pozadinu. Klima je umerena u većem delu godine. Najviša tačka je Kraljev sto 1104 mnv. Lepe i značajne tačke su Golubac, Crni vrh (1098m/n.v.), Paljba, Velika pleća. Na Divčibarama postoje dve ski staze, kao i sistem za veštačko osnežavanje.


Mali Maljen/ foto asmedia.rs
Mali Maljen/ foto asmedia.rs

Pored svega navedenog ulaganja tek predstoje. Najavljeno je za ovu godinu da će biti rešeno snabdevanje strujom, vodom, kao i kanalizacija. Inače ovo je najbliže planinsko mesto žiteljima Beograda, Novog Sada.

Zalazak Sunca na Divčibarama/foto asmedia.rs
Zalazak Sunca na Divčibarama/foto asmedia.rs

Rukovodstvo hotela Crni vrh je pokazalo jasan put kojim se ide. Vrhunski turizam. Potrebno je da drugi sudionici u ovom biznisu podignu nivo dosadašnjeg rada. Jedan praktičan primer. Gošća hotela je pitala gde je centar i kako tamo da dođe, očekujući da vidi trg i mesto za okupljanje ljudi. Nažalost takvo mesto ne postoji trenutno i to je zadatak za gradske urbaniste.....


Što se nas kreativaca tiče nastavićemo da beležimo lepote Divčibara, da konsultativno pomažemo turističkim radnicima da prikažu svoju ponudu..... Jer da bi se uživalo u prelepoj prirodi barem mi iz Srbije ne moramo da idemo daleko.


301 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page